مقدمه
جَو یا اتمسفر، سامانه ی گازی طبیعی پویا و پیچیده ای است که زندگانی در سیاره زمین به آن وابسته است. کاهش لایه اوزون در استراتوسفر به خاطر آلودگی هوا، دیرزمانی است که خطری برای تندرستی مردمان و نیز زیست بوم های زمین شناخته میشود. آلودگی هوا بیش از هر آلودگی دیگری (دو سوم موارد مرگ ناشی از انواع آلودگی) جان انسان ها و پس آز آن، آلودگی آب دومین عامل مرگ و میر است (۱/۸ میلیون مرگ). در جایگاه سوم، آلودگی محل کار، جان هشتصد هزار نفر را گرفته است. آلودگی هوا ممکن است طبیعی (مانند فعالیت آتشفشان ها)، یا مصنوعی (ساخته دست انسان) باشد. بیشتر آلودگی های مصنوعی ناشی از فعالیت وسایل نقلیه و کارخانه ها هستند.
تعریف
انجمن مشترک مهندسین آلودگی هوا و کنترل آن، آلودگی هوا را به این صورت تعریف نموده است: "آلودگی هوا عبارت است از وجود یک یا چند آلاینده در هوای آزاد مانند گازها، بخارات، گرد و غبار، بو، دود غلیظ با کمیت، مشخصات و زمان ماند کافی که برای زندگی انسان، حیوان و گیاه خطرناک و برای اموال مضر باشد و یا به طور غیرقابل قبول مانع استفاده راحت از زندگی و اموال گردد".
اثرات بر روی انسان
در جهان سالیانه ۳ میلیون نفر در اثر آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند که ۹۰ درصد آنان در کشورهای توسعه یافته هستند. در برخی کشورها تعداد افرادی که در اثر همین عامل جان خود را از دست میدهند بیشتر از قربانیان سوانح رانندگی است. این مرگ و میر به طور خاص مربوط به آسم، برونشیت، تنگی نفس، سکته قلبی، و آلرژیهای مختلف تنفسی است..
متخصصان معتقدند که موادی که از طریق هوای آلوده وارد محیط میشوند دارای ترکیباتی هستند که باعث نابودی بافت های مختلف بدن خواهد شد. این مواد از طریق ریه، پوست، مخاط بدن، مخاط چشم، گوش، بینی و دستگاه گوارش، وارد بدن شده و باعث تخریب سلول های بدن میشود. در واقع تجمع این مواد در بدن هنگام آلوده بودن هوا به دلیل داشتن اکسیژن ناپایدار و واکنش با یک سلول، آن را اکسید میکند.
پیامدها
یکی از مهم ترین مشکلاتی که امروزه بشر با آن روبرو است، آلودگی هواست؛ که به دلیل افزایش بی رویه فعالیت های صنعتی، مصرف سوخت های فسیلی و تراکم جمعیت در برخی از شهرها روزبه روز شدیدتر میشود. آلودگی هوا تهدیدی جدی، مستمر و فراگیر علیه سلامت موجودات زنده و محیط زیست است که علاوه بر مشکلات زیست محیطی و به خطر انداختن سلامت انسان ها و سایر موجودات زنده، دارای تبعات سوء اقتصادی و اجتماعی نیز هست که به صورت آرام و تدریجی و گاهی غیرقابل جبران نمایان میشود.
خسارت ها
ذرات معلق و آزبست ایجاد شده توسط صنعت، لنت ترمز و کلاچ خودروها یا آزاد شده از تخریب ساختمان ها یکی از منابع مهم ایجاد کننده آلودگی در سطح شهرها هستند و در حالی که میزان استاندارد آزبست در هوا، صفر و میزانی که سازمان بهداشت و محیط زیست برای آمریکا و اروپا ارائه داده، پنج صدهزارم فیبر بر میلی لیتر است، اندازه گیری این الیاف در هوای کلان شهرها، میزان آزبست را سه هزارم فیبر بر میلی لیتر نشان میدهد که این بدان معنا است هوایی که تهرانی ها تنفس میکنند، ۶۰ برابر اروپا و آمریکا آزبست دارد. این میزان بالای آلایندگی در حالی است که میزان استاندارد آزبست در هوای آزاد، صفر است.
گیاهان کاهنده ی آلودگی هوا
در میان هوای آلوده ی این روزهای کلان شهرها، گیاهان تصفیه کننده آپارتمانی به عنوان دیوار سبز تصفیه هوا و ابزاری برای بهبود هوای خانه تلقی میشوند. این ویژگی گیاهان تصفیه کننده را میتوان رویکردی ابزاری دانست. یعنی این که میتوان انتظار داشت که گیاه در فضای خانه نقشی در تصفیه و بهبود هوای خانه و ایجاد رطوبت منزل داشته باشد.
کارکرد دیگر نگهداری از گیاهان، مخصوصاً در آب و هوای خشک ایران، تأمین رطوبت منزل و تصفیه هوای خانه به کمک گیاهان است. برخی از گیاهان خودشان با تعرقی که دارند سبب افزایش رطوبت منزل میشوند و یا آبیاری گیاه و مه پاشی آنها متعاقباً به افزایش رطوبت منزل و تصفیه هوای خانه خواهد انجامید. هر دوی این مسائل، باعث بهبود هوای خانه میشود.
تأثیرات استشمام هوای پاک و تصفیه شده بر ریه و سلامتی انسان بر کسی پوشیده نیست. برخی گیاهان تصفیه کننده آپارتمانی ضمن زیبایی و نشاط که به فضای خانه میدهند، در هوای آلوده درست مانند موجودات با ارزشی هستند، چرا که موجب تصفیه و بهبود هوای خانه و ایجاد سرسبزی شده و همچنین انرژی مثبت را در بین افراد خانه جاری میکنند.
گیاهان آپارتمانی کاهنده آلودگی هوا
پیچک انگلیسی (Hedera helix)
گیاه عنکبوت (Chlorophytum elatum)
زنبق صلح (Spathiphyllum 'Mauna Loa')
همیشه سبز چینی (Aglaonema modestum)
نخل بامبو (Chamaedorea seifrizii)
گیاه مار مورب، (Sansevieria trifasciata 'Laurentii')
سلوم فیلودندرون (Philodendron bipinnatifidum)
فیلودندرون گوش فیل (Philodendron)
لبه قرمز (Dracaena marginata)
انجیر گریان (Ficus benjamina)
باربرتون دیزی (Gerbera jamesonii)
آلوئه ورا (آلوئه ورا)
جنت کریگ (Dracaena deremensis
موز (موسی اوریانا)
نخل اریکا (areca palm)
نخل رافیس اکسکسا(Lady palm)
فیکوس الاستیکا یا فیکوس آلمانی( rubberfig)
نخل ققنوس (dwarf date palm)
فیکوس بنجامین (ficus alii)
سرخس برگ شمشیری(boston fern)
دراسنا کامپکت ( dracana janetcraing)
فیلندرون برگ انجیری(split leaf philodendron)
گل داوودی ( Chrysanthemum )
چمچه ای یا برگ قاشقی ( spathyphylum )
ژریرا( Gerbera aurantiaca )
سایر گیاهان آپارتمانی و زینتی
http://iranahal.com/product/flower?start=630